A főcím ereje - azaz a kutya még mindig húsevő


2018 október végén megjelent egy új publikáció az Amerikai Kennel Klub weboldalán, a cikk címe ez volt:

Mit kell tudniuk a kutyatulajdonosoknak az FDA* gabonamentes kutyatápokkal kapcsolatos figyelmeztetéséről

*Az FDA (Food and Drug Administration) az élelmiszerek és gyógyszerel biztonságával foglalkozó szervezet az USA-ban.

Az FDA ugyanis elindított egy kutatást, amely azt vizsgálja, hogy a kutyák DCM (tágulattal járó szívizombántalom) betegsége milyen összefüggésben áll bizonyos gabonamentes tápok etetésével. Pontosabban olyan gabonamentes tápok kapcsolatát vizsgálták, amelyeknél az összetevők között első helyen hüvelyesek, mint például a borsó, lencse, illetve burgonya állnak. A vizsgálatot az indította el, hogy az utóbbi időben több olyan DCM-ben szenvedő kutyáról érkezett bejelentés, akik több hónapja vagy éve hasonló diétán élnek.

A DCM a szívizom betegsége, amely azt eredményezi, hogy a kutya szíve nem képes megfelelően pumpálni a vért, így gyakran pangásos szívelégtelenséget okoz. A betegség nem mondható ritkának a kutyák között, viszont a jelentések olyan fajtákról érkeztek, amelyek mindeddig nem voltak hajlamosnak tekinthetőek erre a betegségre.

Dr. Jerry Klein, az AKC vezető állatorvosa szerint bár jelen pillanatban nem áll rendelkezésre semmilyen bizonyíték, hogy ezek az összetevők okozhatják a DCM gyakoribb és szélesebb körű megjelenését hiszen az FDA jelenleg is folytatja a kutatást kardiológus állatorvosokkal és táplálkozási szakértőkkel, mégis fontosnak tartja, hogy a gazdik értesüljenek erről a figyelmeztetésről.

A cikkel én magam úgy találkoztam, hogy amerikai tenyésztők már már pánik keltő bejegyzésekben osztották meg közösségi média oldalaikon, hogy lám-lám mégiscsak milyen jók a gabona alapú kutyatápok és mellesleg a kutya mindenevő. Vicces vagy szomorú, hogy angol anyanyelvű kutyások vagy el sem olvasták a cikket vagy ami még rosszabb nem értelmezték, hogy miről szól ☹

Tudvalévő, hogy amiatt kezdtek el a gyártók a gabona helyett más hasonlóan olcsó alternatívát keresni, mivel a gabonafélék rengeteg kutyának okoztak problémát, ami tulajdonképpen nem is csoda, hiszen a nincs olyan pont a kutya emésztőrendszerében, amely a cellulóz emésztésért felelne, mivel nincs is rá szüksége!

Több tanulsággal is szolgál ez az eset:

  • Ne kezdjünk el pánikolni és főképp pánikot kelteni, mindaddig, amíg nem tudjuk pontosan miről van szó! Hasonlóan fontos, hogy hagyjuk magunkat bepánikoltatni! Mielőtt sírógörcsöt kapnánk, tájékozódjunk!
  • Ne dőljünk be egy hangzatos címnek, egy izgalmasan vagy szépen csengő szlogennek egy jól hangzó márkanévnek vagy csilli-villi csomagolásnak. Nézzünk utána a részleteknek, olvassuk el az összetevőket!
  • Fogadjuk el, hogy a kutya húsevő! Emésztőrendszere az orra hegyétől a farka tövéig a számára legkönnyebben emészthető hús feldolgozására alakult ki.
  • Legyünk tisztába azzal, hogy a gabonafélék, a burgonya, lencse és társai a töltelékanyag szerepét teszik ki a kutyatápokban.
  • Ha magunk szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy mennyire tudja (vagy sem) a kutya hasznosítani az elsősorban gabonafélékből, burgonyából álló tápokat etessük 4-5 napig ilyen táppal a kutyánkat, majd ugyanígy 4-5 napig etessük a biológiai szükségleteinek megfelelő hússal, zöldségekkel, gyógynövényekkel. Aztán hasonlítsuk össze az output (kaki) minőségét és mennyiségét :D
És végül értsük már meg, hogy a kukorica a kutya számára maximum apportírozós játéknak felel meg!


Woof! Beszéltem!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tíz éve ugyanúgy hiányzol, Phoebe ...

3600 nap, 120 hónap, tíz év ... ennyi idő telt el azóta, hogy elmentél, és még mindig könny szökik a szemembe ha rád gondolok, Phoebe. Sok...