Allergiás a kutyám? Vagy ez valami teljesen más?

Szinte nincs olyan nap, hogy legalább 2-3 olyan facebook bejegyzésbe botlanék, hogy egy gazdi próbál segítséget kérni egy facebook csoportban, mert a kutyusa allergiás. A segélykérést olvasók pedig próbálnak tanácsot adni, anélkül, hogy látnák a beteg kutyust vagy hogy biztos ismereteik lennének arra vonatkozóan, hogy pontosan mi okozza a tüneteket. 

Valóban allergiáról van szó vagy inkább a sokkalta gyakoribb táplálék intoleranciáról? Vagy esetleg valami más dolog áll a háttérben? 


Az allergia esetén az immunrendszer reagál egy bizonyos összetevőre, míg az élelmiszer intolerancia többnyire valamilyen emésztési probléma formájában jelentkezik (ergo az allergiára nem igazán jellemző a hányás, hasmenés, puffadás az élelmiszer intoleranciára viszont annál inkább!) 


Az allergiás tünetek az étel fogyasztását követően közvetlenül jelennek meg míg a táplálék intolerancia tünetei később, akár napokkal az étkezés után jelentkeznek. Az allergiás megbetegedéseknek csupán nagyjából 10%-a köthető valamilyen ételféleséghez, a többi inkább pollen, por vagy egyéb külső tényező. A táplálékintoleranciának meg már a nevében is benne van, hogy 100%-ban valamely táplálék okozza. 

A tüneteket illetően már sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet … Mind az allergia, mind a táplálékintolerancia esetében találkozhatunk bőrtünetekkel (vakarózás, mancs nyalogatás, kiütések) és bizonyos emésztési problémákkal is, bár mint feljebb is írtam a hányás, hasmenés, puffadás inkább intoleranciára utal. A diagnózis felállításában sokat segít, ha a gazdi el tudja mondani például az állatorvosnak, hogy Fifike elfogyasztott ezt vagy azt, majd rövidesen megjelentek rajta a kiütések. 

Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, létezik egy úgy nevezett szivárgó bél szindróma (elég rosszul hangzik, tudom…) amely ugyancsak gyakran jelentkezik bőrviszketés formájában, aztán sajnos súlyosabb esetben következik a szívbetegség, hasnyálmirigy zavarok, rák … hogy csak néhányat említsek. Ez a betegség nagyon leegyszerűsítve abból adódhat, ha felborul a bélben az ott élő mikroorganizmusok egyensúlya. 
De mi borítja fel? Az antibiotikumok, szteroidok, tartósítószerek, ételszínezékek vagy ami a legjellemzőbb, túlzottan magas szénhidrát tartalmú (GABONÁK!) tápok etetése. 

Ígérem ez lesz az utolsó … sajnos az élesztőgombás fertőzések is nagyon gyakoriak a kutyáknál és tüneteit könnyen gondolhatjuk allergiának. Mik ezek a tünetek? Leginkább a következő tünetekkel találkozhatunk: fekete pöttyök a hason, vakarózás, korpás bőr, fülgyulladás, fülrázás, zsíros felrakódás a füleken, szőrvesztés, mancs rágás, vörösre színeződött talpszőrzet. 

Az élesztőgombák ott vannak mindenütt, a bőrön, a fülben a belekben és nincs velük semmi probléma. Azonban, ha a normál baktériumflóra felborul, elszaporodnak az élesztőgombák és a fenti tünetek formájában jelentkeznek. 
Mitől tudnak elszaporodni az élesztőgombák? Leginkább a magas keményítő tartalmú ételek (GABONA, BURGONYA, RIZS, HÜVELYESEK!!!) etetése, valamint a gyenge immunrendszer és a tápanyaghiány áll a háttérben. 
Hogyan kerülhetjük el az élesztőgombák elszaporodását? Koplaltassuk ki őket! Na nem a kutyát! Az élesztőgombákat! Az élesztőgombák tápláléka a cukor, ezért kerüljük a keményítő tartalmú ételeket (GABONA, BURGONYA, RIZS, HÜVELYESEK!!!), amelyet a szervezet cukorrá alakít. Ez lesz az egyik igazi kihívás, hiszen szinte minden kutyatáp tartalmaz valamilyen keményítő tartalmú töltelék anyagot. Tisztelet a kivételnek! 

A kutya étele húsból, zöldségekből és gyógynövényekből álljon. Kiegészítésként adjunk nekik csontlevest, amely támogatja az immunrendszert és segít a normál baktériumflóra helyre állításában a benne megtalálható prolin, glycin, kollagén és glükozamin tartalomnak köszönhetően. 

Hogyan lehet ezeket a borzalmakat elkerülni? Mit tehetnek a gazdik? 


Forduljunk orvoshoz! Ugyanakkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy az allergia tesztek (a bőr teszt és a vérvétel is) nem igazán megbízhatóak, gyakran adnak valótlan eredményt. Ezért is azt gondolom, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet kedvencünk egészségéért! 

Igaz, hogy nehéz dolgunk van, nekünk gazdiknak, mert az elmúlt 20-30 évben gyakorlatilag bemagyarázták nekünk a nagy gyártók, hogy a kutyának speciális tápra van szüksége, sőt más tápra van szüksége a fehér kutyának, másra a yorkshire terriernek és megint másra a németjuhásznak. Sőt azt is elfogadtatták sokakkal, hogy a kutyának szüksége van gabonára, burgonyára, borsóra vagy egyéb marhaságra mert, hogy a kutya az ember mellett mindenevővé vált. #bullshit 

Mi, gazdik pedig egyáltalán nem vagyunk tudatosak, el sem olvassuk, hogy mi van a csomagolásra írva, miből és hogyan készült az a táp. Csak benyaljuk a nagy márkaneveket, a szép színes csomagolásokat, reklámokat. Pedig bizony az összetevők listája nagyon sok mindent megmagyaráz. Például azt is, hogy miért van ennyi allergiás, és sok egyéb súlyos betegséggel küzdő kutya manapság.

A kutya őse a farkas. Ez tény. A farkas pedig egy ragadozó, húsevő állat. 

Igaz, hogy sok száz évnyi gondos tenyésztői munkával több mint 300 különlegesebbnél különlegesebb kutyafajtát tenyésztett ki az ember, egy dologba azonban nem tudott beavatkozni: nem tudott változtatni az emésztőrendszerén. A kutya emésztőrendszere a mai napig egy az egyben megegyezik a farkas ősével kezdve a fogazatával egészen a farka tövéig. Az indusztriális kutyatápgyártók érdekei azonban azt diktálják, hogy valahogy megetessék a kutyával a húsnál jóval olcsóbb gabonaféléket. És ha ez nem megy, akkor etessünk velük "Gabona mentes" táp néven burgonyát, borsót, lencsét … bármit, csak olcsó legyen. 

És könyörgöm ne jöjjünk már azzal, hogy a kutya majd tudja, hogy mi jó neki, ezért aztán mindenféle haszontalan, sőt káros dologgal etetjük. A gyerekek is ha tehetnék, egész nap csak cukrot, csokit meg chips-eket ennének, mégsem hagyjuk! 

Szóval kedves gazdik, ne egy hypoallergénnek kikiáltott, de közben gabonákkal kitömött táptól vagy a benne lévő csodaformulától, kimondhatatlan nevű meghackelt fehérjétől vagy a gyógyszerektől várjátok, hogy kutyusotok újra egészséges legyen, hanem kezdjétek el tudatosan vásárolni, elolvasva az összetevők listáját.

Woof, beszéltem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tíz éve ugyanúgy hiányzol, Phoebe ...

3600 nap, 120 hónap, tíz év ... ennyi idő telt el azóta, hogy elmentél, és még mindig könny szökik a szemembe ha rád gondolok, Phoebe. Sok...